Health Info

September 28, 2010

Національний Університет «львівська Політехніка»

Головні положення навчального матеріалу викладені у 6 розділах, кожний з яких висвітлює теоретико-правові поняття та категорії, їх головні ознаки, класифікації, а також вміщує структурно -логічні схеми, питання для самоконтролю та список рекомендованої літератури. Кафедра досліджує актуальні проблеми теорії держави і права. Так протягом 2006–2010 рр. Роботу виконували у межах наукового напряму «Проблеми формування правової держави і народовладдя (історія, теорія, практика)». Упродовж 2011–2015 рр. Учені розроблятимуть цільову комплексну програму «Теоретичні проблеми розвитку державотворчих процесів та правової системи України».

ТЕМА 2.Проблеми методології теорії держави і права. Призначається для студентів четверного курсу вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «правознавство», для здійснення підготовки до іспитів, а також для інших зацікавлених осіб. Для студентів, аспірантів, ад’юнктів, викладачів вищих навчальних закладів, а також усіх, хто цікавиться проблемами теорії права, понятійно- категоріального апарату, юридичної науки тощо. Усі названі методи безумовно необхідні для проведення повноцінного, всебічного завершеного державно-правового дослідження; кожен з них може знадобитись на якомусь етапі – тому навіть з цієї причини методологія мусить бути множинною, плюаристичною, хоча і їх роль у науковому неоднозначна. Теорія держави і права – не зібрання готових істин, канонів і догм. Це жива наука, яка постійно розвивається, знаходиться в неперервному пошуку.

актуальні проблеми теорії держави і права

Право, держава, їх структурні підрозділи є відкритими системами, тобто такими, що самі складаються із систем більш низького порядку і входять у системи більш широкі. І право, і держава функціонують у них, тобто виконують певні функції, що, в першу чергу, визначає актуальність використання системно-функціонального методу в пізнанні цих складних явищ. Так, початкова клітина права – його норма – є частиною цілісної і єдиної системи права. Ось чому норму права можна пізнати з необхідною глибиною й повнотою лише в тісному логічному зв’язку з іншими нормами.

Актуальні Проблем Теорії Держави Та Права (лекції)

По відношенню до них теорія держави і права виступає як узагальнююча синтезуюча наука. По-перше вона вивчає державу і право в цілому, виясняє загальні закономірності їх, виникнення, розвитку й функціонування. Предмет же будь-якої галузевої науки заданий межами визначених суспільних відносин, рамками відповідної галузі права. По-друге теорія держави і права досліджує загальні для всіх галузевих наук питання (вчення про правовідносини, правопорушення, юридичну відповідальність, праворозуміння й інше). По-третє, вона відіграє методологічну роль у юриспруденції. Без її висновків, наукових категорій галузеві науки обійтися не можуть.

Політична Історія України (“академвидав”)

Аналізуються правова система як особливий феномен соціальної реальності, її особливості, ознаки, функції. Створено цілісну концепцію розвитку правової системи України, що охоплює весь комплекс взаємодії правових норм, інститутів, відносин, діяльності, свідомості та культури. Показано особливості взаємодії демократичної, соціально-правової держави і правової системи України. Розраховано на фахівців у сфері теорії держави і права, викладачів, док­торантів, аспірантів та студентів юридичних вузів і факультетів, а також юристів-практиків. Отже, одержання теоретичних знань, що відображають загальні закономірності державно-правової матерії, досліджуваної як у статиці, так і в динаміці – це не тільки академічні завдання. У процесі вивчення загальної Теорії держави і права переслідується завдання підготовки студентів до вивчення галузевих і спеціальних предметів.

Теоретичні міркування підкріплюються аналізом нормативного матеріалу, практичні питання розглядаються в контексті єдності теорії, практики та методології ефективної реалізації охоронної функції права.Розрахована на юристів, спеціалістів з охоронних галузей права. Може бути корисною політологам, соціологам, соціальним психологам, журналістам, усім, хто цікавиться питаннями політики держави в сфері дії охоронної функції права, захисту прав людини.. Ціллю оволодіння курсу «Проблеми теорії держави і права» є становлення у студентів ґрунтовного уявлення про актуальні питання сучасного стану і перспектив формування держави і права та пов’язаних з ними державно-правових явищ.

Зв’язком з юри­дичною практикою, здатністю задовольняти запити остан­ньої багато у чому визначаються життєвість і соціальна значущість теорії держави і права та всіх галузевих право­вих наук. Предметом науки теорії держави і права служать багатосторонні і складні взаємодії суспільства й держави, роль і місце держави і права в політичній first-ombudsman.org.ua системі суспільства. Вона вивчає не тільки державно-правові явища й процеси, але й представлення людей у них. В її предмет входить суспільна, групова і індивідуальна політична й Необхідною умовою нормального розвитку і функціонування суспільства є його внутрішня організованість, певний рівень впорядкованості існуючих у ньому відносин.

Розглянуто поняття та закономірності соціаль­ного регулювання. Аналізуються чинники функціонування та ефек­тивності правової системи. Окрема увага приділена процесу право- творчості та законотворчості, систематизації законодавства, правовим відносинам як особливому виду суспільних відносин.

Саме тому, необхідна юриспруденція, або система юридичних наук, які вивчають ці специфічні властивості держави і права, а також мають своїм завданням вивчення, переосмислення та отримання нових знань про різноманітні державно-правові явища і процеси. Враховуючи все вищесказане і, беручи до уваги, що сучасна українська національна ідея має бути зорієнтована на соціальну активність особистості, у тому числі на правову активність, без якої суверенну, демократичну і соціальну державу побудувати просто неможливо. І в цьому може й мусить допомогти саме теорія держави і права як навчальна дисципліна. А, так як це справа не лише сьогоднішнього дня, але й майбутнього, то вагомість підняття теорії держави і права в умовах України є ще більшою.

Автором висвітлюються шляхи сприяння процесам розвитку в Україні правової держави, станов­лення механізмів взаємодії між державою і суспільством, основаним на фундаментальних принципах правової державності. В нашій науці багато десятиліть хазяйнував моністичний – марксистсько-ленінський – підхід до вивчення державно-правових явищ. Усі інші теорії й доктрини вважались невірними і піддавались критиці. Сьогодні в нашій країні свобода вибору методів, способів, підходів до вивчення держави і права, плюралізм вчень і думок. Отже, теорія держави і права має своїм предметом, тобто вивчає, не окремі суспільні закони, що стосуються окремих сторін функціонування держави і права, а вивчає всю систему цих законів, взятих у комплексі в найбільш узагальненому вигляді.

Share Post:
Open chat
1
Hello, How can I help you?